Wat is judo?
 
De Japanse sport judo is een sport voor jong en oud en voor jongens en meisjes. Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren. Judo werd door Jigoro Kano (1860-1932) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu en het is niet zomaar een sport.
 
Kano beschouwde het zelfs als een opvoedkundige methode. Door judo leer je positief om te gaan met je agressie en judo is boven-dien beschaafd. Je leert je tegenstander te overmeesteren zonder hem/haar te blesseren. Een van de belangrijkste uitspraken van Kano luidt: ‘Judo kan je alleen maar leren door het te doen!’ Bij judo staat zelfbeheersing centraal, waarbij de geestelijke, lichamelijke en motorische ontwikkeling voorop staat. Het leren omgaan met winst en verlies en respect hebben voor de tegenstander is een basis om veilig met elkaar te kunnen judoën. Kinderen met weinig zelfvertrouwen, krijgen meer vertrouwen in hun eigen kunnen.
  
Judo betekent de zachte weg. Het woord komt van twee Japanse woorden -ju- wat zacht of meegevend betekent en -do- , wat staat voor weg of pad. De zachte zijde van het judo zit hem in de opvatting en techniek.
 
Budo staat voor een combinatie van judo en jiu jitsu. Judo is geen vechtsport die je op elk moment kunt gebruiken. Dai-Ippo is aangesloten bij de Judo Bond Nederland. Bij Dai-Ippo kan je judo zowel op recreatief als op wedstrijdniveau beoefenen. Naast judo kan er bij Dai-Ippo ook jiu jitsu beoefend worden. Tevens worden er bij Dai-Ippo diverse activiteiten georganiseerd, zoals judokamp, survival, de familiedag en een sinterklaas activiteit. Daarnaast worden twee maal per jaar slip-/bandexamens afgenomen om een hoger niveau te behalen.We zijn een club waar iedereen de sport op zijn/haar eigen manier kan beoefenen, zowel op recreatief niveau als op wedstrijdniveau. Voornaam is dat iedereen plezier beleeft aan de judosport. In onze budovereniging werken we met gediplomeerde trainers. Zij zorgen er voor dat de kinderen op een speelse manier de grondbeginselen en discipline aangeleerd krijgen die bij het judo horen.

 
Wat wordt er gedaan op de judoles? Vanaf 5 jarige leeftijd mag je bij Dai-Ippo meedoen met de judolessen. De eerste 4 lessen mag je in een t-shirt met lange mouwen en een broek zonder ritsen of knopen meedoen. Daarna draag je een judopak. Meisjes dragen onder hun judo-pak een wit tshirt. Jongens dragen geen t-shirt onder hun judopak. Aan het begin en aan het eind van de les zie je de judoka’s naast elkaar aan dezelfde kant van de dojo (oefenzaal) op de tatami (mat) zitten. Op dat moment groeten leraar en judoka’s elkaar op de Japanse wijze door te buigen.

Begroeting

Warming-up

De leraar belooft hiermee dat hij zijn best zal doen voor de judoka’s om op een fijne manier te leren judoën. De judoka’s beloven hun best te zullen doen door te luisteren naar hun leraar en elkaar geen pijn te doen. De les begint altijd met een warming-up in de vorm van spelletjes of lichte oefeningen. Daarna leer je het valbreken. Je leert zo om op de judomat terecht te komen zonder je te bezeren. Vervolgens ga je judotechnieken oefenen. Je begint dan met grondtechnieken zoals de houdgrepen, gevolgd door staande technieken zoals de worpen. Je leert zowel Nederlandse als Japanse benamingen van de diverse technieken. Ieder judo seizoen kun je in december/januari en juni examen doen. Om aan het eind van het judoseizoen deel te kunnen nemen aan het examen moet je aan minimaal 4 wedstrijden hebben deelgenomen, waaronder de verplichte clubkampioen-schappen. De leraar beoordeelt dan of je alle technieken kent die je moet beheersen voor je slip- of bandexamen.

De houdgreep krijgen

 
Je begint met de witte band en daarna behaal je de gele, oranje, groene, blauwe en bruine slip. Dan volgt de gele band. Na de gele band werk je weer alle slips af en krijg je de oranje band. Zo gaat dit door tot aan de 1e dan (zwarte band). De examens 1e, 2e en 3e dan worden in het district afgenomen. Hogere dan examens worden nationaal afgelegd. Maar voor je zover bent, ben je zeker 15 jaar. Als je wilt deelnemen aan bondswedstrijden dien je een judopaspoort te hebben. Dit judopaspoort moet je zelf aanvragen bij de Judo Bond Nederland, Postbus 7012, 3430 JA, Nieuwegein. De aanvraagformulieren zijn in de dojo aanwezig. Aan het judopaspoort zijn kosten verbonden, zoals eenmalig inschrijfgeld en contributie Judo Bond Nederland (kosten zijn afhankelijk van de leeftijd). In dit judopaspoort worden de judo-examens bijgeschreven. Als gestopt wordt met de bondswedstrijden, moet je dit zelf afmelden bij Judo Bond Nederland. Afmelden kan per kwartaal overeenkomstig de regels van de JBN.
 
Wanneer kun je met een wedstrijd meedoen? Er zijn 2 typen wedstrijden: onderlinge beginnerswedstrijden en bondswedstrijden. Dai-Ippo organiseert met enkele lokale judoverenigingen jaarlijks onderlinge beginnerstoernooien. Deze toernooien zijn met name voor judoka’s die nog weinig wedstrijdervaring hebben. Voor deze toernooien heb je geen judopaspoort nodig.

Bedanken na de wedstrijd

 
 
Je wordt ingedeeld bij kinderen van eigen leeftijd en gewicht. Je gaat 3 tot 5 wedstrijdjes judoën. Voor deze wedstrijdjes kun je punten verdienen met worpen en houdgrepen: Yugo 5 punten, Wazari 7 punten en Ippon 10 punten. Als een Ippon gemaakt wordt, is de wedstrijd direct afgelopen. Op deze toernooien krijg je altijd een prijs omdat de judoverenigingen het knap en belangrijk vinden dat je mee durft te doen en je best hebt gedaan. MEEDOEN IS BELANGRIJKER DAN WINNEN !! Als je enkele jaren aan deze toernooien hebt meegedaan, ga je naar toernooien voor beginnende wedstrijd judoka’s JBN. Dit zijn bondswedstrijden waarvoor je een judopaspoort nodig hebt. In dit judopaspoort worden de judo-examens bijgeschreven. Op zo’n toernooi haal je bij de coach (dit kan een ouder of trainer zijn) je weegkaart. Hiermee ga je naar de weging. De plaats van weging is altijd aangegeven. Hier word je gewogen, je paspoort gecontroleerd op pasfoto en geboortedatum en niet te vergeten het betaalbewijs van de contributie Judo Bond Nederland.
 
 
 

Prijsuitreiking

 

Ook de graduaties moeten goed ingevuld zijn anders kan dit bij JBN-toernooien uitsluiting tot gevolg hebben. Is dit allemaal goed dan krijg je de weegkaart terug (goed bewaren !!). Als je in de zaal bent, luister je goed naar welke mat je moet gaan. Je geeft daar je weegkaart af. Zo weten de mensen achter de tafels dat je aanwezig bent. Op deze toernooien krijgen vaak de 1e, 2e en 3e plaats een prijs. Dit hangt af van het aantal deelnemers in de poule. Vervolgens ga je naar de Yugo, Wazari en Ippon-toernooien. De regels zijn hetzelfde als bij de beginnende wedstrijd-toernooien. Alleen als je ouder wordt en je gaat naar een toernooi van de JBN, heb je een identiteitskaart of paspoort nodig om te bewijzen dat je de Nederlandse nationaliteit bezit.
 
 
Voor bepaalde toernooien moet je een bepaald niveau hebben. Minimaal gele of groene band. Ook heb je een rode en een witte wedstrijdband nodig; deze zijn in de dojo verkrijgbaar. Dai-Ippo organiseert ieder jaar zelf een beginnerstoernooi clubkampioenschappen, een teamtoernooi en het wel bekende Klompentoernooi (dit is een gevorderden toernooi, dus judopaspoort verplicht) in oktober. Als we deze toernooien organiseren vragen we de ouders en seniorleden mee te helpen als vrijwilliger. Voor deze toernooien is Dai-Ippo afhankelijk van vrijwilligers. Iedere ouder/verzorger wordt minimaal een maal ingedeeld bij een van de toernooien. Dit houdt in: mattenleggen, schrijven, tijdwaarnemen of de catering. Om als vrijwilliger goed voorbereid achter een wedstrijdtafel te kunnen plaatsnemen, organiseert Dai-Ippo maximaal twee keer per jaar een cursus wedstrijdadministratie waarin alle wetenswaardigheden, zoals puntentelling, scorebord en tijdwaarneming uitgelegd worden.

 
Bij Dai-Ippo hebben we voor het organiseren van toernooien de wedstrijdcommissie.

Via de trainers, e-mail en de website van Dai-Ippo worden toernooidata bekend gemaakt. Gesloten wedstrijdenveloppen kunnen samen met het inschrijfgeld voor de wedstrijden in de GROENE BRIEVENBUS in de dojo worden ingeleverd.
 

Introductiefilmpje Judo Dai-Ippo.

 
Judo en ontwikkeling: Zoals eerder beschreven is judo om verschillende redenen goed voor je:
 
Judo om het bewegen
Je beweegt veel op verschillende manieren. Je duwt, trekt, tilt, draagt, balanceert, enzovoort. Soms ga je hierdoor ook andere spelletjes leuk vinden.
 
Judo voor je lichaam
Omdat je zoveel verschillende dingen moet doen, leer je goed hoe je:
· Je lichaam het best kunt gebruiken om zo sterk mogelijk te zijn (KRACHT)
· Zo stevig mogelijk blijft staan (BALANS)
· Met je armen, je benen en je hoofd op hetzelfde moment verschillende bewegingen kunt maken
· Je conditie kunt bijhouden en verbeteren (UITHOUDINGSVERMOGEN)
 
Judo tijdens dat je opgroeit
Je speelt met elkaar en niet tegen elkaar. Je leert samen te ontdekken hoe je iemand het best uit evenwicht kunt halen. Je leert dat je na een val weer op kunt staan. (ZELFVERTROUWEN)

Bij judo mag je niet: Kietelen, knijpen, bijten, aan oren of haren trekken, vingers ombuigen, trappen, schoppen, been of voet verdraaien, etc. Dit zijn duidelijke regels en afspraken. Zonder deze afspraken kunnen we niet plezierig spelen op de mat.

 
De belangrijkste judoregels zijn:
· Alleen zonder pijn is het fijn, alles wat pijn doet is verboden
· Stop is stop, je moet direct stoppen als er word afgeklopt.
· Niet in het gezicht, je mag niet in het gezicht komen met handen of voeten.
· Geen hoofd wordt geroofd, je mag nooit alleen het hoofd vasthouden.
· Beter aaien dan klemmen of verdraaien, de grepen en worpen die het minst veilig zijn mag je alleen leren als je langer op judo bent of vanaf je 12e verjaardag. Daar zijn speciale reglementen voor.
· Judo doe je alleen op de judomat, NIET OP STRAAT !
· Je moet schoon zijn en geen sieraden dragen.
· Je mag NIET met judopak over straat
· Je mag NIETS doen wat gevaarlijk is voor een ander.
 

DAAROM BETEKENT JUDO DAN OOK DE ZACHTE MANIER!!