Wat is Jiu-Jitsu?

Jiu-Jitsu (zoals wij het schrijven, maar ook wel: Ju-Jitsu of Ju-Jutsu) is de oudste vorm van Japanse krijgskunst (budo). De meeste andere vormen van zelfverdediging zijn hieruit ontstaan.
 
Jiu-Jitsu betekent letterlijk “buigzame”of “meegaande kunst”. Het leert je methoden om je met en zonder wapens tegen een of meerdere tegenstanders te verdedigen.
Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kracht of bewegingssnelheid van de tegenstander.
 
Door zijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen is het Jiu-jitsu uitgegroeid tot een van de meest effectieve vormen van zelfverdediging. Een van de grootste kenmerken van het Jiu-Jitsu is het allround karakter.
 
De jiu-jitsuka is bedreven in klemtechnieken op armen en benen, werptechnieken, trappen en stoten en verwurgingen. Waarbij op den duur de jiu-jitsuka een specifieke verdedigings techniek bijvoorbeeld een armklem moet kunnen uitvoeren op verschillende aanvallen zoals een pakking, omvatting, trap, stoot of een gewapende aanval.
 
Jiu-jitsu heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen en de zelfdiscipline. Naast de technieken zoals trappen en stoten, klem- en werp- technieken ontwikkeld men ook belangrijke zaken als:

  • doorzettingsvermogen
  • zelfbeheersing
  • loyaliteit
  • sportiviteit
  • concentratie
  • een doelstelling stellen.

 
Senioren kunnen tot op hoge leeftijd ook zonder budo ervaring instromen. Jiu-jitsu voor dames: doordat de kracht en snelheid van de tegenstander gebruikt wordt is het Jiu-Jitsu uitermate geschikt voor dames die zich willen bekwamen in een zelfverdedigingskunst.
 
Bij jiu-jitsu wordt, net als bij judo, de graad van bekwaamheid onderscheiden door de kleur. Hoe donkerder de band, hoe bekwamer de jiu-jitsuka.
 
Jiu-jitsu ontwikkelt zich de laatste jaren ook als wedstrijdsport, in fighting-system, en als duo-systeem waar de jiu-jitsuka’s hun spectaculaire technieken demonstreren.
Heel recent is daar ook nog bij gekomen: “random attacks”.
 
De kleding is gelijk aan die van de judoka. Preventief (om onnodige blessures te voorkomen) kan men beschermende materialen dragen zoals been/wreefbeschermers, handschoenen, gebitsbeschermer en evt. een tok. Bij jeugdwedstrijden is bescherming (uitgezonderd een tok) verplicht!
 
Jiu Jitsu is geschikt voor deelnemers vanaf ca. 12 jaar en ouder.